Shiatsu er japansk massasje og akupunktur uten nåler. Shiatsu (direkte oversatt: «fingertrykk»), slik jeg utfører den, er bekreftet av moderne nevrologi og bevegelsesterapi, og er effektiv i behandling av kroniske smerter og psykosomatiske lidelser. For eksempel muskelsmerter, ryggproblemer, migrene, mageproblemer, samt depresjon og utbrenthet. Behandlingsprinsippene er er de samme som hos Norsk Smerteforening, Statens legemiddelverk og IASP (International Association for the Study of Pain).

Behandlingen foregår langs kroppens hovedakser med fokus på nervene – trykker, holder, varmer og strekker med meditativ ro. Slik næres nervesystemet i kroppen av mer blod samtidig som hjernen mottar nye ikke-truende sanseinntrykk som frigjør den fra smerte. Behandlingen skal være behagelig og ikke oppleves som invaderende.

Vi går videre  medstrategier for å følge opp behandlingen, som oftest ved å lære smertestillende bevegelser og andre øvelser som styrker og beroliger nervesystemet.

  • Behandlingen utføres med klærne på.
  • Du bør helst ha på deg løstsittende klær i naturfibre, ikke jeans og smykker.
  • Unngå å spise 2 timer før behandling, men drikk gjerne vann.

Slik blir det mer behagelig for deg og lettere å arbeide for meg.

Nevrologisk Shiatsu virker helbredende gjennom:

1. EFFEKTIV AVSPENNING.

Grunnlaget i en shiatsubehandling er at mottakeren føler seg ivaretatt og avslappet slik at kroppen kan helbrede seg selv.

2. SMERTEBEFRIELSE GJENNOM BALANSERING OG LEGING AV NERVESYSTEMET.

Nevrologisk forskning viser oss at smerter leges gjennom riktig påvirkning av hele nervesystemet, fra kroppen til hjernen. Det viktigste en behandling kan gjøre for nervesystemet er å tilføre det nytt blod som kan nære oksygen-sultne nerver. Videre hjelper vi til med ny og ikke-truende sanseinntrykk som hjernen kan bruke til å omgjøre smerten. Slik lages en åpning for at man kan lære opp nervesystemet til ny helbred gjennom bevegelse.

3. STIMULERING OG TONIFISERING AV DET HORMONELLE SYSTEMET, LYMFEBANENE, ÅNDEDRETTET, BLODOMLØPET OG FORDØYELSEN.

Avslapning er det samme som å spenne av det sympatiske nervesystemet. Denne delen av det hormonelle systemet er ofte overstimulert i vårt samfunn – dette kalles stress. Shiatsu øker produksjonen av oxytocin og endorfiner i kroppen, og senker produksjonen av adrenalin og kortisol. Som resultat av dette kan shiatsu også hjelpe kroppen til å skape mer insulin. Lymfesystemet er kroppens avløpssystem. Shiatsu hjelper lymfe til å bevege på seg, på samme måte som lymfedrenasje.

Stress får ofte pustemuskelen (diafragma) til å stramme seg, slik at man puster ufullstendig. Shiatsu befrir åndedrettet som igjen virker befriende på resten av kroppen og bevisstheten. (Den samlede overflaten av lungevevet er 70 kvadratmeter!) Shiatsu hjelper sirkulasjonen av blod og hjelper til å normalisere blodtrykket. Stress har ofte innvirkning på fordøyelsen, og dette kan også reguleres gjennom shiatsu kombinert av et bevisst kosthold samt mosjon.

Stadig mer forskning peker på hvordan kroppen reflekterer hvordan du føler deg. Dette er prosesser som er i stadig forandring og som det er mulig å innvirke på. Kroppen sitter oftest på ressurser den har glemt bort eller på annen måte mistet kontakt med.

Ved å lytte kan man lære.

Smertestillende bevegelser er kroppens egen medisin

Varig smertestillende effekt er et spørsmål om læring og avlæring. Ved å lære hvordan på bevege kroppen for at den skal helbrede seg selv kan man redusere og helt fri seg fra kroniske smerter. Vi går fram med gradvist økenede belastning og en oversikt over det store bildet, stressfaktorer, evne til sinnsro og balanse.

Bevissthet og bevegelse er de kraftigste medisinene i det indre medisinskapet vårt.

"Tord har et svært vennlig vesen - han er nysgjerrig og forskende, men også nøytral - som innebærer at han rommer hva enn som kommer opp i deg som klient. Hendene hans er respektfulle og vitner om tilstedeværelse og kunnskap, samtidig som de er omsorgsfulle. I tillegg har han en utmerket sans for humor. Jeg vil varmt anbefale en behandling hos Tord"

Guri Nyhaug,
Terapeut og Yogainstruktør

"Jeg kan anbefale Tords shiatsu-behandlinger. Han har en vitenskaplig holdning og er perfeksjonist. Virkelig gode hender!"

Sigurd Nikolai Winge, Komponist og Lydprodusent

"Jeg fikk behandling av Tord da jeg fikk akutte smerter i korsryggen. Han er både veldig flink til å gi råd om hvordan smerter kan håndteres mentalt og til å gi enkle, men effektive øvelser som bidrar til å bli kvitt dem.

Kombinasjonen av kunnskap og et behagelig vesen er uslåelig."

Leni Torvbråten, Nettredaktør for Oslo Bystyres Sekretariat